Més enllà de la subsidiarietat

KatieOrr

El passat dilluns 4 de juliol l’Institut va organitzar la conferència “Més enllà de la subsidiarietat: l’impacte dels parlaments en la definició de les polítiques de la Unió Europea”. Hi van intervenir la lletrada del Parlament escocès Katy Orr, membre de la Comissió de Relacions Europees i Exteriors; i el lletrat del Parlament català Miquel Palomares Amat, membre de la Comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació. La conferència es va cloure amb un debat incisiu sobre la relació dels parlaments amb les institucions europees.

La senyora Orr va exposar de manera detallada el funcionament de la Comissió de Relacions Europees i Exteriors de la qual n’és la lletrada principal. El senyor Palomares també va oferir un resum de l’activitat de la Comissió catalana. Tots dos ponents, van constatar la dificultat d’establir mecanismes de control i coordinació legislativa. En el cas català, la situació resulta encara més complexa, ja que els dictamens que s’elaboren han de ser tinguts en compte per la Comissió Mixta del Congrés i el Senat. En canvi, en el cas escocès es va fer palesa l’activitat de la Comissió a l’hora d’escrutar la legislació europea i tenir un paper actiu a l’hora de defensar els interessos dels sectors econòmics, així com la posició dels legisladors escocesos davant les polítiques sectorials de la UE. En aquest sentit, la lletrada Orr va donar exemples de casos en els què es detecten polítiques i normes susceptibles d’actuació subsidiària per part de les cambres legislatives. En aquestes situacions, la Comissió és útil per detectar la necessitat d’adequar les polítiques pròpies i respectar els àmbits competencials.

La conferència va servir per constatar que encara resta molta feina per fer en matèria de subsidiarietat i d’escrutini de les polítiques i de la legislació europea, i que el paper dels parlaments dels estats membres (ja siguin estatals o subestatals) és ara per ara molt feble.

Presentació de Katy Orr durant la conferència.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s